press

Ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων

Δευ - Πεμ: 10:00- 14:00, 17:00-19:00 Παρ: 10:00- 14:00
+ (30) 210 6429991
gleon@iatrodikastiki.gr info@iatrodikastiki.gr
press
press
Logo espa
to top

Blog

Γρηγόρης Λέων Ιατροδικαστής

Διαφυλικά άτομα και ιατροδικαστικά προβλήματα

Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι γεγονός.

Πλέον ένα άτομο το οποίο αισθάνεται σε αναντιστοιχία με το σώμα του σε ό,τι αφορά το φύλο έχει δικαίωμα να αλλάξει τα διοικητικά έγγραφά του (ληξιαρχική πράξη, ταυτότητα, διαβατήριο κ.ά), ώστε αυτά να έρχονται σε αντιστοιχία με το πώς το ίδιο το άτομο αισθάνεται και εκφράζει την ταυτότητα του φύλου του.

Ένα βασικό αντικείμενο της ιατροδικαστικής επιστήμης είναι ο προσδιορισμός της ταυτότητας του ατόμου. Η ταυτοποίηση περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό του φύλου. Σε ένα θανατηφόρο περιστατικό η διαδικασία μπορεί να είναι απλή. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να αναγνωρίσουν ή όταν βρεθούν διοικητικά έγγραφα, που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση, συνήθως δεν υπάρχουν δυσκολίες.
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν μία σορός έχει σκελετοποιηθεί και δεν υπάρχουν άλλα βοηθητικά στοιχεία. Ο προσδιορισμός της ταυτότητας στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται με ένα συνδυασμό διαφόρων μεθόδων, όπως της ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας, της ιατροδικαστικής του στόματος και της ιατροδικαστικής γενετικής. Η ιατροδικαστική ανθρωπολογία, κυρίως, με διάφορες μετρήσεις οστών ή συνόλων οστών μπορεί να προσδιορίσει, μεταξύ άλλων, εάν ένας σκελετός ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα. Ομοίως και η ιατροδικαστική του στόματος προσδιορίζει την ταυτότητα, πραγματοποιώντας μελέτη της στοματικής κοιλότητας. Επιπλέον, και με τη γενετική μέθοδο η απάντηση που θα λάβει ο ιατροδικαστής είναι εάν γενετικά το άτομο είναι αρσενικό ή θηλυκό.
Διαβάστε περισσότερα εδώ