press

Ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων

Δευ - Πεμ: 10:00- 14:00, 17:00-19:00 Παρ: 10:00- 14:00
+ (30) 210 6429991
gleon@iatrodikastiki.gr info@iatrodikastiki.gr
press
press
Logo espa
to top

Blog

Γρηγόρης Λέων Ιατροδικαστής

Η σημασία του DNA στην ποινική δίκη

Τις τελευταίες ημέρες μία δικαστική απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη είναι αυτή της Ηριάννας, μιας κοπέλας η οποία καταδικάστηκε σε 13χρόνια κάθειρξη, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με στοιχείο ένα φερόμενο μερικό δείγμα DNA.

Τα ηθικά διλήμματα για τους συμμετέχοντες στην ποινική δικαστική διαδικασία είναι πολλαπλά. Σε αρκετές υποθέσεις ένας από τους σημαντικούς πρωταγωνιστές σε αυτές τις διαδικασίες είναι ο ιατροδικαστής.

Μία υπόθεση στις ΗΠΑ στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο η εκτίμηση του αποτελέσματος DNA είναι αυτή του O. J. Simpson. Σε αυτήν ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και συγκεκριμένα ότι είχε διαπράξει το φόνο της συζύγου του και του εραστή της. Μάλιστα υπήρχαν μάρτυρες και στοιχεία που τον ενοχοποιούσαν, όμως οι ειδικοί μάρτυρες- ιατροδικαστικοί επιστήμονες απέδειξαν ότι τα δείγματα που εστάλησαν στο εργαστήριο για γενετική εξέταση είχαν επιμολυνθεί, συνεπώς δεν μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστα. Ο κατηγορούμενος πράγματι αθωώθηκε στην ποινική διαδικασία.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ